Ingen har nog undgått det faktum att Taylor Swift plockat bort hela sin katalog från Spotify. Även om jag inte är ett superfan av Taylor Swift så hoppas jag att hon kommer till insikt och fortsätter samarbeta med Spotify, även om det inte verkar troligt i dagsläget.

Jag kommer inte att backa upp några påståenden med siffror eftersom jag 1) inte har några siffror att dela med mig av, och 2) inte tror någon av oss kan avgöra ifall Taylor Swift gör rätt eller fel i att dra tillbaka sin katalog. Dock kommer jag resonera kring anledningarna och argumenten för att Taylor Swift bör ha kvar sin katalog på Spotify.

Hur mycket påverkar Spotify?

Det är svårt att säga om Spotify är framtiden för musik. De senaste åren visar dock tydligt på att Spotify gör något rätt. Antalet användare har ökat till över 40 miljoner, varav 10 miljoner är betalande prenumeranter och musikkatalogen växer mer flera tusen låtar dagligen. Kritiken mot Spotify har dock ständigt varit att artisterna inte tjänar tillräckligt och att de fortfarande saknar stora namn i sin musikkatalog. Pengar är trots allt också anledningen till att Taylor Swift valt att just ta bort hela sin katalog från Spotify.

Så hur mycket kostar det Taylor Swift att låta hennes nya album, 1989, ligga ute på Spotify? Det vi måste fråga oss är hur många som valt att inte köpa hennes skiva av den enkla anledningen att den finns på Spotify, samt hur stor del av hennes fans som faktiskt hade köpt skivan (kontra laddat ned) om den inte fanns på Spotify.

Totalt så sålde hennes skiva över 1.2 miljoner (!) exemplar under den första veckan, vilket är mer än någon annan skiva gjort de senaste 12 åren. Hur många utav dessa hade valt att inte köpa albumet ifall det hade funnits kvar på Spotify? 10%, 20% eller kanske så mycket som 50%? Det är omöjligt att svara på. Vi kan dock anta att en (troligtvis) stor majoritet av köparna fortfarande hade köpt skivan, oavsett dess tillgänglighet på Spotify.

Bättre än alternativet

OK – Jag köper att Taylor Swifts katalog tas bort från Spotify om alla hennes fans valde att köpa en skiva i samma stund som hon tog bort de från Spotify. Faktum är dock att en väldigt stor majoritet fortfarande kommer att lyssna på Taylor Swift, dock kommer den inte streamas via Spotify utan laddas ned direkt från The Pirate Bay eller andra liknande siter istället.

Nedladdningar av Taylor Swift's 1989

Så vad gör då Spotify för skillnad? Jo, de betalar Taylor Swift en liten summa pengar varje gång någon lyssnar på hennes musik. Även om de betalar väldigt dåligt så kan jag garantera att de betalar betydligt bättre än vad The Pirate Bay gör. Det är inte bara det att Spotify är en mer lukrativ kanal än The Pirate Bay, Spotify är också en högst lämplig aktör att driva den utveckling musikbranschen står inför framåt. Vi konsumerar trots allt musik på ett helt annat sätt än tidigare (spellistor kontra album och singlar) vilket betyder att distributionen av musik också måste förändras. Att därför göra som Taylor Swift (god för över 200 miljoner dollar) och dra tillbaka all musik ur den tjänst som leder utvecklingen, med argumentet att ”jag tjänar inte tillräckligt”, är att gå helt emot den utveckling vi, konsumenterna, och samtliga företag i musikbranschen står inför.

By | 2014-11-10T01:55:14+00:00 november 9th, 2014|Insikter|