Press enter to see results or esc to cancel.

Tankar kring Draknästet säsong 2 episod 2

Nu har två avsnitt av Draknästet visats på TV8 och det är väl blandade känslor från min sida. Jag har kollat på Dragons Den och den amerikanska versionen av programmet, Shark Tank, de senaste åren och har verkligen sett fram emot en svensk version av programmet. Drakarna kan jag inte säga så mycket om egentligen, de är duktiga på vad de gör och blir säkert alldeles ypperliga mentorer i entreprenörernas utveckling. De har också mycket kontakter och kan därmed hjälpa till att driva på försäljning och utveckling av bolagen.

Jag kollade precis på avsnitt 2 av programmet. Blev riktigt överraskad när jag hörde namnet Sixten Engström (från MyCuff). Jag har inte haft någon kontakt med killen själv men har läst om honom på Ehandel.se. Skönt också att Sixten var påläst och kunde sina siffror. Inte tycker jag heller det var överoptimistiskt (vilket folk i sådana typer av program ofta är) med att få in 5% av den totala marknaden till hemsidan och konvertera 2% av dessa.

Draknästet MyCuff

Något som dock förbluffar mig är hur ingen av drakarna kan uppmärksamma det faktum att Sixten väljer att tacka nej till tre bud, helt utan att ge något motbud skall tilläggas. Om jag minns rätt begärdes 200.000 kr för 20% av bolaget, vilket ingen av drakarna var villig att betala. Dock fanns det bud på 200.000 kr för 49%, 33% respektive 30%. Efter att Sixten ”tänkt igenom” de tre buden så väljer han helt sonika att tacka nej till samtliga och kötta på själv istället. Vad som förbluffar mig är alltså ingen av drakarna frågar ”Var du ens intresserad av att få in en drake i bolaget?”, för när man tackar nej till 3 bud, utan att ge något motbud, är att man vill ha PR och bekräftelse för att idéen är något att köra på. Blir nästan arg eftersom det säkert är 100-tals andra, i samma sits som Sixten, som hade gett bort 30% på rak arm för 200.000 kr och en grym mentor. Och visst, jag vet att det finns mycket mer till storyn än bara det vi fick se i TV, men att tacka nej till ett bud om 30% när du själv begärt 20% är för mig helskumt.

Vad som mer förbluffade mig kring en annan presentation (Hooked on nature) vi fick se i programmet var  drakarnas värdering. Kestin ville ha 1.000.000 kr för 10% i sitt bolaget, hon värderar alltså sitt bolag till 10.000.000 kr. Efter många om och men så kommer Anne Berner med ett bud på 500.000 kr för 10% av bolaget, vilket är en halvering av värdet men fortfarande ger en värdering på 5.000.000 kr. Alla andra drakar valde därefter att avstå, vilket betyder att Kestin måste övertyga Anne om att investera den totala summan på 1.000.000. Anne väljer då fullfölja investeringen, dock vill hon ha 25% av bolaget, hon vill alltså ha ytterligare 15% för de sista 500.000 kr. Kestin är oerhört nära på att tack nej till budet (vilket värderat hennes företag till 4.000.000 kr) men tackar till slut ja och väljer att genomföra en affär med Anne.

Draknästet Hooked on nature

Som en trogen Dragons Den/Shark Tank anhängare så gissar jag ofta på bud innan drakarna delar med sig av sina (eventuella) bud. I fallet med Kestin och Anne så var jag säker på att Anne kommer vilja ha åtminstone 30-35% av bolaget för att genomföra dealen. Dels eftersom att alla andra drakar valt att avstå var Anne den enda chansen Kestin hade, och dels för att Anne sitter på grym kompetens och kan hjälpa företaget (som endast omsätter ca 600.000 kr/år) att växa mycket. Den främsta anledningen till varför Anne borde ha begärt mer (40% i min mening) är för att Kestin hade väldiga problem kring företagets ekonomi. Jag tror, precis som drakarna, att hon kommer behöva oerhört mycket hjälp för att driva vissa affärer i hamn och för att fortsätta expandera företaget, även om hon idag sålde sina produkter via Claes Ohlsson, Naturkompaniet, m.fl.

  • Bodil

    Mjo, men om man förstår konceptet och drivet hos denna kvinna så kan ändå 20 % kännas rimligt. Jag själv driver en liknande sida i danmark som drar in runt 50 lax i mpnaden, vilket i och för sig inte är jättemycket. Tack för en bra blogg i övrigt! Peace out my dear friend!

    Med vänliga kommentarer
    Bodil