För någon timme sedan satt jag i telefon med en nära vän till mig som berättade hur skönt det är att inte behöva tänka på dennes akademiska utbildning längre, eftersom personen i fråga valt att lägga den akademiska utbildningen åt sidan för att göra sådant den verkligen tycker om. Jag har funderat lite i samma banor det senaste, funderat över hur viktig min akademiska utbildning är för att jag skall få göra vad jag faktiskt trivs med.

Att ta beslutet och lyssna på sin inre röst och inte slösa mer tid på något man inte trivs med kräver stort mod, så som att lämna ett bra betalande jobb för att starta företag. Sannolikheten är dock att våra dagliga plikter, så som dyr livsstil, bostadskostnader, familj, etc., begränsar oss till att göra det vi verkligen vill göra. Jag har själv drömt mig bort till scenarion då jag tillsammans med ett team av kompisar skapar digitala produkter som används av 100.000-tals företag och privatpersoner världen över. Drömmar som inte glasklart går hand i hand med den utbildning jag läser. Vad skall jag då göra, tacka mina professorer och klasskamrater och påbörja min drömmars resa, eller vifta bort mina dagdrömmar och fortsätta utbildningen?

Ett gyllene tillfälle

Det finns dock många som väljer att starta företag under studierna, eftersom det egentligen är ett ypperligt tillfälle att experimentera sig fram med olika affärsmodeller och projekt. Att välja bort studierna för att starta företag, eller vice versa är således inget måste eftersom det ena inte utesluter det andra. Några av fördelarna är att:

  • Du har CSN och behöver därmed inte livnära dig på företaget, du kan alltså spara pengar i företaget för att sedan investera i ett framtida större projekt
  • Du har en utbildning i ryggen som du kan falla tillbaka på ifall inte företaget växer som planerat
  • Du är omgiven av många drivna, ambitiösa och smarta människor. Både andra studenter men även professorer som du kan rådfråga
  • Du har inte stora utgifter som begränsar dig. När hus, bil, familj och andra faktorer påverkar är det inte lika lätt att investera pengar i företaget
  • Tillgång till träffar, bibliotek, databaser och seminarier på ditt lärosäte

Fördelarna är som sagt många. Men vad gör vi då vårt företag går framåt och vi känner att vi har en stor möjlighet att växa företaget till något långsiktigt, lukrativt och hållbart? Även här gäller det att se till vilka fördelar och eventuella nackdelar som finns. Om du vet med dig att företag verkligen är vad du vill syssla och också är vad du kommer att starta efter avslutade studier finns det ingen anledning att satsa halvhjärtat på så väl skolan som företaget. Välj därför det ena eller andra och satsa fullhjärtat på det. Det är dock lätt för mig att sitta bakom mitt tangentbord och råda dig att göra ditten eller datten men att driva företag ger i sig mycket erfarenhet och ställer dig inför nya utmaningar. Kan du hantera dessa utmaningar så kommer det alltid att finnas andra jobb du kan falla tillbaka på ifall inte företaget klarar sig i längden. Företag söker trots allt efter lämplig kompetens, sen om den kommer i form av erfarenhet från eget företag eller från utbildning och internships gör ingen skillnad.

För min egen del så känner jag att det finns mycket kvar för mig att lära i min utbildning. Sen är det också så att jag ser stor potential till att använda kunskapen inom produktion, processutveckling, ledarskap och supply chain till Internet-branschen och i den typen av företag jag vill driva i framtiden. Det finns således ingen anledning för mig, personligen, att välja företag före utbildningen. Även om jag har ett par projekt vid sidan om studierna, som mycket väl kan komma att bli riktiga företag i framtiden så får de vänta i till efter examen.

By | 2014-11-11T17:20:30+00:00 november 11th, 2014|Insikter, Startups & Företagande|