Press enter to see results or esc to cancel.

Recension Fitbit Flex

Jag har haft min Fitbit Flex i ca 3 veckor nu och nog finns det någon som kan vara intresserad av en recension av produkten. Speciellt nu när aktivitetsarmbandet blivit utsett till årets julklapp. Fitbit flex är dock en av de många produkter som ingår i kategorin aktivitetsarmband, dock är det den vanligaste också.

Generellt om produkten

Produkten i sig är väldigt enkel. Ett lätt armband i gummi som sitter fast med hjälp av ett (i början svårfäst) spänne och kostar ca 750 kr, beroende på återförsäljare. Armbandet finns i flera olika färger och går enkelt att köpa till fler armband ifall man vill byta mellan de. Det som mäts och snyggt illustreras i iPhone appen och webbappen är antalet steg, kalorier, distans, aktiva minuter, sömn och en del andra parametrar. Dock är några av dessa, så som sömn, mat, vattenintag något som man måste starta och hantera själv. Batterinivån visas också i mobilapplikationen, vi får också mail när batteriet börjar ta slut. I snitt så laddas batteriet fullt på 3-4 timmar och håller sedan i ca 5-7 dagar, beroende på användning.

Gränssnitt och applikationer

Det tillhörande gränssnittet är snyggt och intuitivt. All information går att se via datorn men också genom mobilen, vilket gör det smidigt eftersom de flesta av oss bär mobilen med oss hela dagarna. I applikationerna kan vi också se hur vi förhåller oss till våra vänner. Just nu ser vi hur mycket min flickvän, Victoria, och jag rört oss. Mina siffror är högre eftersom jag haft min Fitbit någon vecka mer än Victoria.

Fitbit Webbapplikation

Applikationerna är väldesignade och det blir roligt att hålla koll på sin statistik. Mitt dagliga mål är 10.000 steg och eftersom jag hela tiden ser hur mycket mina aktiviteter genererar, så som att gå till Ica, tvättstugan, städa, etc, så ger det mig motivation till att röra på mig mer än vad jag hade gjort annars. Som vi ser i stapeldiagramet i webbapplikationen så finns en tidslinje i x-led som visar hur min aktivitet sett ut över dagen, vilket är roligt att följa. Jag ska inte sträcka mig så långt och säga att aktivitetsarmbandet motiverar mig till att träna mycket mer än vad jag gjorde tidigare. Dock ger den mig en uppfattning om hur mycket jag faktiskt rör mig och gör mig på så vis medveten om hur jag rör mig. Det är sedan upp till mig att träna hårdare och mer.

Rapportering och mätning

Det finns en hel del funktioner i Fitbit Flex. De jag främst tittar efter är steg och distans eftersom jag vill röra på mig mer än vad jag redan gör. Speciellt nu under vinterhalvåret då jag hellre sitter inne än är ute och rör på mig. Jag tycker att stegen räknas bra och jämnt, dvs rör jag på mig mycket ser jag en tydlig skillnad i den graf som visas. Kalorierna räknas också någorlunda bra, eller så bra som man kan förvänta sig att ett armband skall räkna. Dagar då jag bara sitter ner, under tenta-perioder exempelvis, bränner jag ca 2400-2500 kalorier medan dagar då jag tränar (promenerar/joggar) kommer upp i betydligt fler kalorier, ca 3200-3400.  Jag hade dock uppskattat ifall armbandet också räknade min styrketräning. Jag är medveten om att det inte är lätt att sätta siffror på hur hårt jag gymmar men ifall det hade funnits någon form av pulsmätare i armbandet (vilket det nu finns i de nyare armbanden) så hade det varit riktigt schyst!

Övergripande betyg

De personer som vill följa sin träning i detalj, mäta puls, distans, steg, etc. skall nog vända sig till något annat än de lite enklare aktivitetsarmbanden. Fitbit Flex och andra motsvarande produkter är dock riktigt bra för de som vill ha en bättre koll på hur mycket vi rör på oss dagligen.

Jag kan därför rekommendera Fitbit Flex till alla som sysslar med enklare typ av träning, eller de som tränar men inte bryr sig om att mäta träningen i någon större utsträckning. Applikationerna som är kopplade till Fitbit ger lite extra dimension i vardagen och det blir lite roligare att vara ute och röra på sig.

Vill ni läsa mer om Fitbit kan ni göra det hos Coolstuff.se.