Press enter to see results or esc to cancel.

Lär dig programmera med Treehouse

Igår startade jag min 14 dagar ”free trail” för Treehouse och deras kurser i programmering och webbutveckling. Anledningen till att jag vill lära mig programmera är för att jag vill kunna skapa mina egna hemsidor och applikationer. Även om jag har viss förståelse för hur WordPress och hemsidor fungerar och så finns det så mycket mer jag kan, och vill, lära mig mer om. Fördelarna med Treehouse är att du inte behöver ha någon som helst tidigare kunskap i hur man bygger hemsidor eller appar utan allt är på en grundläggande nivå, vilket gör att du enkelt kan hänga med

Gränssnitt och utbud

Ett måste för en tjänst likt Treehouse, vilka erbjuder kurser inom webb- och apputveckling, är att deras gränssnitt är lättnavigerat och intiutivt. Även de som inte tillbringar timmar framför datorn skall förstå hur de olika kurserna hittas och vad deras innehåll består av.

Hela tjänsten är uppbyggd av endast 6 olika delar, vilka även visas i tjänstens vänstra navigationsfält. På startsidan så ser vi hur utvecklingen ser ut genom så kallade poäng. Som vi ser i bilden nedan så har jag endast gjort kurser i WordPress, HTML och CSS. Antalet poäng baseras helt på hur många quizes (prov efter varje kapitel) jag genomfört och hur långt i kursen jag kommit. Eftersom jag endast testat de olika kurserna är mina poäng långt ifrån fullständiga, det finns således mycket, mycket mer att lära sig.

Treehouse start

 

Under ”Tracks” finns alla kurser på Treehouse listade. Dessa Tracks är egentligen kombinationer av det material som finns under ”Library” men de har kombinerats för att ge dig som elev en bättre förståelse än du hade fått om du valt mellan kurserna själv. I bilden nedan visas hur det ser ut när jag klickar på Tracks, bl.a. visas den kurs jag håller på med just nu och även hur mycket av kursen som är avklarat.

Treehouse Tracks Överblick

 

Vi kan också se About 59 hours remaining strax under rubriken Web Design. Totalt har jag alltså 59 timmar kvar av kursmaterial innan jag är färdig med kursen för Web Design. Även om det är riktigt mycket så tycker jag det är betydligt bättre än alternativet, dvs att det endast skulle finnas ett fåtal kurser som inte ger mig en förståelse för det jag lär mig. För att göra saker och ting lite enklare så finns det möjlighet att spela upp innehållet i kursvideorna i antingen 1.25, 1.5, 1.75 eller 2 gånger dess normala hastighet, vilket i praktiken betyder att du kan gå igenom materialet på halva tiden. Dock rekommenderas det att inte gå igenom saker och ting för snabbt eftersom du riskerar att missa viktigt innehåll.

Treehouse Tracks

 

Går vi vidare i innehållet och tittar under Library så ser vi hur stort utbud Treehouse verkligen har. Tanken med innehållet i Library är att du, efter avslutad kurs under Tracks, skall kunna skapa verkliga applikationer och plugins utifrån de guider som finns i Library. Det är också här de verkliga färdigheterna utvecklas eftersom vi faktiskt är med och tar fram riktiga grejer.

Treehouse Library

 

För att göra det enklare för oss som användare och för att skapa en gemenskap har Treehouse tagit fram ett välbehövligt forum också. I forumet så kan jag ställa frågor och besvara frågor jag redan vet svaret på. Alla medlemmar har också sin egen profil där vi ser hur pass duktiga de är på de olika delarna (html, css, iOS-utveckling, etc). På så vis vet vi att den som hjälper oss verkligen är kunnig i det område vi verkligen behöver hjälp i.

Slutligen så har vi den del jag lärt mig uppskatta mest, Wordplaces. I Workplaces så har vi möjlighet att skriva verklig kod och visa den i vår egen webbläsare. Vi behöver således inte installera massor för att få PHP-kod att fungera på våran egen dator utan vi kan göra allt direkt i Wordplaces. Otroligt smidigt och betydligt lättare än att behöva hosta sin egen kod.

Treehouse Workplaces

Tjänsten i sin helhet

För den som vill lära sig nya färdigheter inom webb och utveckling så är Treehouse ett perfekt ställe att börja på. Tjänsten i sig är grym, lärarna duktiga och pedagogiska, forumet stort och aktivt samt erbjuds ett innehåll som verkligen ger dig kunskap nog till att faktiskt skapa egna hemsidor och applikationer. Personligen har jag påbörjat flera onlinekurser tidigare och jag har även investerat i böcker, inget har tidigare fungerat. Jag har antingen tappat motivationen eftersom kurserna i sig inte varit fängslande nog, eller så har intresset svalnat när jag inte fått saker och ting att fungera. Hos Treehouse är det dock betydligt lättare, för mig i varje fall. Bra kurser och tydligt sammansatta lektioner som går från en väldigt grundläggande nivå till en betydligt mer avancerad, där jag slutligen kan bygga mina egna hemsidor från scratch.

Jag rekommenderar därför  Treehouse för alla er som är sugna på att lära er att programmera eller jobba med webb i större utsträckning än vad ni redan gör!